Nije onakva kako se najčešće priča…

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje.

Koliko često ste u životu, naročito od starijih ljudi, čuli izraz Baba Marta, a da zapravo i ne znate šta to zapravo znači?! Reč je o mitološkom biću čije je ime nastalo kao personifikacija meseca marta i njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.

Baba Marta se zapravo u svakodnevnom govoru koristi za vremenske neprilike kada im za to nije vreme, a u upotrebi je gotovo kod svih slovenskih naroda.

Naime, u periodu krajem marta i početkom aprila vrlo često iznenada znaju da zaduvaju vetrovi i padne sneg kada mu vreme nije, te se za takve vremenske prilike upotrebljava jednostavan izraz – „Baba Marta“.

Ime Babe Marta nastalo je po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata – Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.

Legenda kaže da se ona prvi put razljutila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva meseca. Od tada je, ta uvređena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmehom donosi prolećnu radost.