Novosadsko proleće

Od 20. do 24. marta ove godine, održaće se 28. Novosadsko proleće – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada.

28. „Novosadsko proleće“ će imati 3 izložbene celine:

  •  izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu,
  •  izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane,
  •  izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata,

 

Sama manifestacija ove godine nosi naziv „Priroda na recept“. Manifestacija će biti posvećena uticaju i značaju boravka u prirodi na mentalno i fizičko zdravlje ljudi., a cilj  je da ove godine stručnim i naučno popularnim predavanjima i predstavljanjem civilnih organizacija koje se bave boravkom u prirodi i uticajem iste na sveopšte stanje organizma podstaknu građani da se aktivno uključe u ove aktivnosti. Pokret gorana će organizovanjem brojnih predavanja i interaktivnih radionica tokom „Novosadskog proleća“ dati doprinos približavanju ove teme svim posetiocima manifestacije. Tokom pet dana manifestacije, održaće se:

  •  edukativne i kreativne radionice prilagođene predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola.
  •  predavanja, prezentacije i tribine za stručnu javnost i zainteresovane građane i građanke, sa temama o značaju, uticaju i dobrobiti boravka u prirodi.

– prateći programi – pored raznovrsnih radionica, predavanja i prezentacija tokom trajanja manifestacije se organizuju i Prolećne šetnje za organizovane grupe dece koja sa vodičima obilaze manifestaciju. Organizuju se i radionica „Cvet za komšiju i lepši Novi Sad“, radionica sadnje cveća za decu koja tim putem nauče o značaju zelenila za životnu sredinu. Takođe, svako veče se organizuje i kulturno-zabavni program u kojem uživaju svi posetioci manifestacije.

 

Tokom pet dana trajanja manifestacije poseti nas oko 70.000 zadovoljnih posetilaca tako da ukoliko pogledamo raspon od poslednjih 11 godina, kroz Novosadsko proleće je prošlo preko 560.000 posetioca, a može se reći da je tokom ovih 27 godina bilo više od 1.000.000 posetilaca.

Pokretu gorana Novog Sada, kao organizatoru ovakve manifestacije je vrlo bitna i pozitivna energija koja se stvorila između organizatora, izlagača, medija i samih posetilaca koji redovno dolaze svake godine da uživaju u predivnom izložbenom prostoru, kupuju cveće i druge proizvode, učestvuju u kreativnim i ekološkim radionicama ili ekološkim predstavama za decu i mlade, informišu se o aktuelnim ekološkim temama na predavanjima i stučnim tribinama ili uživaju u kulturno-umetničkom program