OKTOBAR – MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke je i najsmrtonosnija vrsta kancera kod žena u Evropi i svetu. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti su – nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Ipak, trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima usled kojih nastaje rak dojke, stoga je rano otkrivanje najbolji vid kontrole. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu. U zemljama u razvoju, kao što je Srbija se beleži veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka usled nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Svake godine se kod nas registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno.

Pored redovne kontrole, stručnjaci savetuju da budete fizički aktivni, da se zdravo hranite i regulišete telesnu težinu. Izbor životnih navika igra ključnu ulogu za zdravlje grudi svake žene.