Štednja i racionalna potrošnja vode

Zbog visokih temperatura vazduha koje nas očekuju i u narednom periodu, JKP „Vodovod i kanalizacija“ još jednom upućuje apel za štednju i racionalnu potrošnju vode.

Sistem funkcioniše u punom obimu i bez problema, ali je neophodno da svi zajedno vodimo računa o tome da voda nije nepresušan resurs i da je moramo pažljivije koristiti kako bismo je imali dovoljno i u budućnosti.

Analiza podataka JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad pokazuje da je ukupna potrošnja vode na teritoriji čitavog grada u julu veća za oko 15% nego u maju mesecu.

Podaci, takođe, pokazuju da je povećanje potrošnje u prigradskim naseljima mnogo veće nego u gradskim, na osnovu čega je evidentno da se mnogo pitke vode iz vodovodnog sistema koristi za zalivanje bašta i voćnjaka, punjenje bazena i slične aktivnosti. Tako je, na primer, potrošnja vode u naselju Popovica veća za čak 72,49% u julu nego u maju mesecu, na Čardaku za 28,32%, u Bukovcu je veća za 27,91%, a u Petrovaradinu za 25%. Ovi podaci ukazuju na to da je značajno povećanje potrošnje vode na sremskoj strani grada, jer građani u letnjem periodu mnogo više vremena provode u svojim vikendicama koje se tamo nalaze.

Povećanje potrošnje vode je evidentno i u prigradskim naseljima sa bačke strane grada. Podaci pokazuju da je potrošnja vode u Kaću i Budisavi veća za oko 25%, Vetrniku i Futogu za oko 15%, u Rumenki i Kisaču za oko 11%.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad je blagovremeno obavilo sve neophodne pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period i nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišnih, proizvodnih i distributivnih kapaciteta obezbedi dovoljno vode za sve potrošače.

S obzirom na to da nam predstoji još dug period sa visokim dnevnim temperaturama vazduha, apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda. Na taj način biće omogućeno da svi građani imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja.