Asitež predstavlja: Šta ne treba propustiti na konferenciji Prekretnica

Prekretnica predstavlja: Isplovljavanje – tri predstave u Novom Sadu koje ne smete propusti!

Naša zemlja ove godine prvi put domaćin je Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Skup se pod nazivom “PREKRETNICA” održava do 24. novembra na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu i obuhvata 20 pozorišnih predstava za decu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima dece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umetnosti za decu i mlade, namenjenih kako domaćoj publici tako i stotinama kolega iz inostranstva.

U okviru selekcije Isplovljavanje, organizatori skreću pažnju na tri predstave koje novosadska publika ne bi trebalo da propusti.

Ceo program
Kako izgleda drvo kada duva vetar, a kako kada ga nema? Koliko dece na svetu u ovom trenutku oseća kako im taj isti vetar miluje obraz? Da li postoje još neke važne stvari ili pojave koje ne možemo lako da vidimo – ali ih osećamo? Vetar govori o neraskidivoj povezanosti čoveka sa drugim ljudima i sa prirodom, o ravnoteži koja nam donosi puno dobra i radosti, ali je osetljiva i lako se naruši. Oslobođena preciznosti reči, ova predstava se najmlađoj i mladoj publici obraća slikama i zvucima koje svako slobodno sklapa u sopstvenu priču o vetru.
Utorak, 21. novembar 2023. u 18:00, Velika scena Pozorišta Mladih
Pozorište za decu i mlade Kragujevac
Vetar
više detalja
Delom ispovest, delom dokumentarac, delom otvoreni razgovor, DA DA DA je pozorišna predstava za mlade koja istražuje zbrkane i neophodne teme zdravih odnosa, želje i pristanka. Rezultat je smešan, velikodušan i inovativan komad savremenog pozorišta koji direktno govori o jednom od najhitnijih pitanja sa kojima se mladi ljudi danas suočavaju, i drži svoju publiku u srcu.
Sreda, 22. novembar 2023. u 14:00, scena Pera Dobrinović, Srpsko narodno pozorište
Gostovanje Novog Zelenda
DA DA DA
vise detalja
Predstava Zašto ih nije briga priča priču o bekstvu životinja sa Severnog pola, jer je počeo da se topi. Polarna lisica i medved, foka, irvas i pingvin su proterani iz svoje zemlje i zajedno kreću prema jugu u potrazi za vrtom u kom su čuli da se nalazi raj za životinje. Ova neobična izbeglička družina na svom putovanju nailazi na razna čudovišta i katastrofe – ostrvo smeća, more nafte, kiselu kišu, staklenu baštu, smog, lovačke hajke, vatrene stihije, nuklearne eksplozije, šoping- centre i zoološki vrt. Predstava je nastala po motivima komada Zašto ih nije briga.
Sreda, 22. novembar 2023. u 19:30, Velika scena, Pozorište mladih
Pozorište mladih Sarajevo i KA Produkcija (Crna Gora)
Zašto ih nije briga
više detalja
U nacionalnoj selekciji festivala, koji se održava pod sloganom „Isplovljavanje“, našlo se 9 predstava domaćih pozorišnih institucija i organizacija. Domaćini Festivala biće Malo pozorište „Duško Radović“ u Beogradu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Novosadsko pozorište, Pozorište mladih i druge institucije i organizacije, a tačan raspored izvođenja će uskoro biti finalizovan. Selektori za nacionalni program bili su kolege Petar Pejakoviću, reditelji profesor režije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje i dr Igoru Tretinjaku, teatrologu, stručnjak za lutkarstvo i predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Learn More