Bariton Željko Lučić u operi „Vladimir i Kosara“, 6. i 10. oktobra, u SNP-u

Priča o ljubavi i stradanjima Vladimira i Kosare

To nije samo priča o ljubavi i ratničkim podvizima jednog kneza. To je pesma o ljubavi između Vladimira i Kosare, njihovoj patnji, bolu kojom su se od ranog srednjovekovnog perioda srpske usmene i pisane tradicije i docnije, inspirisali i otrgli je od zaborava pisci žitija, istoričari, umetnici, književnici, vladari […]

Opera u dva čina kompozitora Stevana Divjakovića Vladimir i Kosara, prema libretu koji je priredio Stevan Divjaković, po istoimenom libretu Petra Preradovića i tragediji Vladislav Jovana Sterije Popovića, biće izvedena 6. i 10. oktobra, na sceni „Jovan Đorđević“, u 19.00 časova, pod dirigentskom upravom Mikice Jevtića.
Kao izraz naše predstave, odlučili smo se za onirični realizam, odnosno realizam sna. U vizualizaciji predstave imamo mnogo materijalnih elemenata koji upućuju na realnost: monumentalna crkva na sceni, istorijski kostimi, ali razgrađivanjem tih detalja i odvijanjem radnje zalazimo dublje – u svet košmara naših likova.
(…) Uz tri elementa klasične operske postavke – tekst, muzika i dramski podtekst koji govore o likovima, ovde dodajemo četvrtu dimenziju, personifikaciju svakog lika. Tako je glavni antagonista Vladislav prikazan kao crni vuk, glavni predator u šumi, krvožedan, ali i usamljen, često i odbačen. Na taj način smo se u predstavi bavili i anatomijom zla, kako čovek postaje vuk. Iako libreto ne predviđa tu liniju radnje, kompozitor je ostavio prostor u partituri koji je za reditelja blagoslov. Po libretu, Vladislav je odrasli muškarac (bariton), ali je u predstavi njegova ranjiva strana prikazana u dečaku Vladislavu a njegova najtamnija strana – u vuku. Rediteljsko-dramaturškim upisivanjem dobili smo priču i o njegovom detinjstvu, koje se zasniva na istorijskim činjenicama (Samuilo je ubio njegovog oca, majku, čitavu porodicu i ostavlja ga kao dečaka, poslednjeg iz dinastije). [A. Nikolić. reditelj]

U ulozi dukljanskog kralja Vladimira nastupiće Stevan Karanac (6. i 10. okt.), Kosaru, Samuilovu kći, igra Darija Olajoš Čizmić (6. i 10. okt.), lik Samuila, bugarskog kralja tumači Željko Lučić (6. i 10. okt.), Vladislava, Samuilovog sinovca, igra Branislav Stankov (6. okt.) i Stefan Pavlović (10. okt.), a u ostalim solističkim ulogama nastupaju Nikola Basta, Jelena Stankov, Goran Krneta i drugi.

Reditelj i scenograf predstave je Aleksandar Nikolić, koreograf je Aleksandar Ilić, kostimograf Senka Ranosavljević a Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović.
Učestvuju prvaci, solisti, Hor i Orkestar Opere i Balet SNP-a.

 

O predstavi: https://www.snp.org.rs/?page_id=26494

Insert: https://www.youtube.com/watch?v=3bSuMWytXCc&t=20s
Video spot: https://www.youtube.com/watch?v=lgH6XzXbkcU&t=29s