Dodeljeni ugovori za obnovu verskih objekata u AP Vojvodini

„Pokrajinska vlada, nakon elementarnih nepogoda, koje su u julu zadesile sever Srbije, veoma je brzo reagovala kada su u pitanju sve verske zajednice na teritoriji AP Vojvodine, da bismo danas bili u prilici da uručimo ugovore o sanaciji štete za 69 opštećenih verskih objekata u ukupnom iznosu od 101,7 miliona dinara“, rekla je danas Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Sekretarijat je bio u stalnom kontaktu sa predstavnicima svih verskih zajednica, kako bi u što kraćem vremenskom periodu dobio informacije o proceni štete i nedostajućim sredstvima.

„Brojne su opštine i hramovi kojima su dodeljena sredstva više nego neophodna, jer su lokalni budžeti, kao i pomoć stanovništva, nedovoljni i zato je naše trajno opredeljenje da zaštitimo sve verske objekte“, naglasila je Miloševićeva.

U ime Eparhije bačke zahvalio je protojer Brane Milovac, ističući da će ovim sredstvima biti sanirano 18 crkvenih objekata, kojima su oštećeni krovovi, prozori, zvonici i oluci.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da će sredstva u iznosu od 580.000 dinara biti usmerena za sanaciju zgrade Baletske škole i za zamenu prozora na zgradi Jevrejske opštine. Velika šteta je nastala i na spomenicima na Jevrejskom groblju u Novom Sadu, te će i deo njih biti obnovljen.

Na osnovu pristiglih zahteva, dodeljena sredstva će biti usmerena za sanaciju krovova, oluka, prozora, zvonika, apsida, gromobrana i druge građevinske radove i popravke.

Na osnovu odluke Pokrajinske vlade, preko resornog sekretarijata, za Eparhiju bačku izdvojeno je 21,4 miliona dinara, za Eparhiju banatsku 390.000 dinara, Eparhiju sremsku 26,5 miliona, i za Eparhiju šabačku 1,3 miliona dinara.

Za Subotičku biskupiju za sanaciju tornjeva, fasada i prozora za 12 objekata izdvojeno je 9,5 miliona dinara, za Zrenjaninsku biskupiju 2,6 miliona, a za Srijemsku biskupiju preko 14 miliona dinara.

Jevrejska opština u Novom Sadu dobila je 580.000 dinara, Grkokatolička crkva 6,4 miliona, a Reformatska hrišćanska crkva u Sivcu u opštini Kula 18 miliona dinara.

Dodelom sredstava u iznosu od 101,7 miliona dinara biće sanirana oštećenja na verskim objektima u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Rumi, Somboru, Staroj Pazovi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Opovu, Odžacima, Pančevu, Kovačici, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu, Irigu, Beočinu i Kuli.