Fokus na pristupačnost i mlade. Program u Spomen-zbirci, 11. decembar 2021.

MUZEJ ZA SVE

Obilazak kolekcije uz aplikaciju za gluve i nagluve osobe
Obeležavanje međunarodnog dana osoba s invaliditetom
Saradnja: Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik iz Novog Sada
…………………………………………………
Subota, 11. decembar, 11 časova

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (3. decembar), u subotu 11. decembra u 11 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće organizovan obilazak stalne postavke za posetioce sa oštećenjem sluha. Događaj je osmišljen sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svakodnevnom životu. Posetioci će biti u prilici da uz pomoć „multimedijalne aplikacije“ samostalno upoznaju i istraže neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja iz kolekcije Pavla Beljanskog.

O PROJEKTU: u želji da posetiocima sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik iz Novog Sada, a uz podršku Fondacije „Evropska prestonica kulture“ (2019) i Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada (2020/2021), ostvarila poseban muzejski program za gluve i nagluve osobe u okviru višegodišnjeg projekta „Muzej za sve“. Realizovani su multimedijalna aplikacija – vodič kroz stalnu postavku (2019), osmišljena sa ciljem da se saznanja o umetničkim delima približe osobama sa oštećenjem sluha, ali i nove priče publikovane u brošuri „Umetnost kao znak“ (2020) i nadograđene na postojeću platformu, kako bi se mladima uz pomoć znakovnog jezika predstavili osnovni pojmovi o umetnosti. Nedavno je još jedna publikacija Spomen-zbirke – „Prvi put u muzeju“ – namenjena deci, prilagođena za osobe s invaliditetom. U saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik i podršku Gradske uprave Novog Sada snimljen je i video klip na znakovnom jeziku, prema ovom izdanju iz 2015. godine u kome devojčica Alisija Hamza tumači osnovna pravila ponašanja unutar muzejskih postavki. Celokupan projekat „Muzej za sve“ je zamišljen s idejom popularizacije muzeja kod osoba s ivaliditetom, ali i širenja svesti unutar muzejskih struktura o potrebi prilagođavanja muzejskih prostora i programa netipičnoj publici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program izložbe SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELjANSKOG I NjEN ARHITEKTA IVO KURTOVIĆ

16. septembar 2021 – 30. januar 2022.
Projekat „Muzej mladih“
Teatar mladih „Mišolovka“
„U ogledalu muza“

Subota, 11. decembar, 16 i 18 časova
Koordinator: Milica Orlović Čobanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Dramatizacija i režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih „Mišolovka“
Pomoćnici režije: Avram Bujić i Danijela Trifković
Predstava „U ogledalu muza“ se, u okviru projekta „Muzej mladih“, tokom 2021. godine realizuje uz podršku Grada Novog Sada. Ovim projektom Spomen-zbirka je nastavila da podstiče unapređenje saradnje između muzeja, udruženja i građana radi povećanja kvaliteta i pristupačnosti muzejskih programa za mlade. Saradnja sa Teatrom mladih „Mišolovka“, sa velikim uspehom započeta 2018. godine, nastavlja se realizacijom predstave „U ogledalu muza“ (2021), u režiji Ibre Sakića. U okviru programa izložbe Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović i obeležavanja 60 godina od otvaranja muzeja za javnost, glumci Teatra mladih „Mišolovka“ predstavu će odigrati 11. decembra, u dva termina u 16 i 18 časova.

O PREDSTAVI: premijerno izvedena u junu 2021. godine, predstava „U ogledalu muza“
reinterpretira prijateljske odnose između darodavca, diplomate Pavla Beljanskog i autora iz njegove kolekcije. U pripremnom delu predstave uključeni su i kustosi Spomen-zbirke, deleći informacije i saznanja sa mladim glumcima i rediteljem. Proces koji je potom usledio produkt je njihovog samostalnog promišljanja. Predstava „U ogledalu muza“ kroz raznolike aktivnosti (radionice, debate, probe, igranja predstave) doprinosi afirmaciji Spomen-zbirke i upoznavanju šire javnosti sa likom i delom darodavca, kao i razvoju nove publike.

IGRAJU: Marko Glišić, Pavle Hrnčić, Vasilije Zečević, Jovan Kokotović, Anton Augustinov, Snežana Virijević, Ines Kothai, Edvard Jan Jandrić, Božidar Tomović, Pavle Hrnčić, Emilija Vasović, Andrea Mavić, Petra Protić, Mateja Kardelis, Teodora Vukša, Sofija Skendžić, Hana Gusić, Milana Ćato, Magdalina Obradović, Tijana Višnjić, Jelena Božin, Petra Protić, Helena Budimir.

*Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta (20 osoba po terminu). Prisustvo se može prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.