Muzej Vojvodine: Završena konzervacija i restauracija vitraža „Otpor“ u Dunavskoj 37

Monumentalni vitraž Otpor, delo poznatog beogradskog slikara i istoričara umetnosti Zorana Pavlovića, predstavlja vrhunsko umetničko ostvarenje. Nastao je za potrebe Muzeja socijalističke revolucije Vojvodine 1971. godine, koji je nakon prerastanja u Istorijski muzej, postao deo Muzeja Vojvodine. Posle perioda secesije, vitraž je bio jedan od prvih u Novom Sadu izveden integralno sa zgradom. Njegov intenzivni kolorit i simbolični elementi iz kojih je sastavljen trebalo je da asociraju na junačku borbu našeg naroda za slobodu. Čarolija svetlosti koju je stvarao na spoljnoj fasadi muzejske zgrade nestala je u prvoj deceniji 21. veka kada je zaklonjen gipsanim zidom nakon što je deo tog prostora pripao Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Drugi deo zgrade i dalje pripada Muzeju Vojvodine, i tu se nalazi deo stalne postavke iz 1997. godine, posvećen novijoj istoriji naših prostora.

Muzej Vojvodine vodi računa kako o samoj zgradi i njenim depoima koji su u suterenu, tako i o ovom staklenom remek delu, te su za njegovu konzervaciju i restauraciju odobrena finansijska sredstva 2023. godine. Povod za sprovođenje ovog posla prvenstveno je bilo stanje u kojem se vitraž nalazio, ali i realizacija interdisciplinarne izložbe devet autora pod nazivom Staklo.

Radovi na konzervaciji i restauraciji vitraža Otpor, kojima je rukovodio stručni tim Ateljea Stanišić pod nadzorom Odeljenja za konzervaciju i restauraciju Muzeja Vojvodine, zvanično su okončani, te je vitraž ponovo ugledao svetlost dana.