OTVORENA IZLOŽBA “PUTUJUĆE ŠARE SRBIJE“ U KC “SVILARA“

Izložba “Putujuće šare Srbije“ beogradske umetnice Milice Živadinović, koja od 1999. godine živi i stvara između Pariza i Beograda, otvorena je u Kulturnoj stanici “Svilara“. Radovi predstavljaju stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u ulju na platnu, kao i savremeno viđenje tog tradicionalnog motiva u primenjenom stvaralaštvu. Miličin projekat “Kaleidoskop Srbije – Pirotski ćilim“, 2019. godine dobio je podršku na konkursu Ministartsva kulture i informisanja, a šare sa ćilima nose snažnu simboliku, jer su predstavljale zaštitu kuće, čuvale bogatstvo, nematerijalno i materijalno. Izložbu organizuju Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, Kulturna stanica “Svilara“ i Fondacija “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“.

– Ova izložba je izuzetna prilika da se kroz moderan likovni jezik upoznamo sa bogatstvom i lepotom našeg folklora, u ovom slučaju, izraženim u čuvenim pirotskim ćilimima. Spoj savremenog i tradicionlanog u umetnosti daje jednu novu vrednost, zaokruženu celinu koja je veoma ubedljiva i prijemčiva. Trudimo se da podržimo stvaraoce koji neguju kulturnu baštinu, kao i savremene umetnike, ali je zaista pravo zadovoljstvo kada ti važni elementi identiteta budu zastupljeni na jednom mestu. Drago mi je što Kulturne stanice, koje smo formirali u okviru projekta Evropska prestonica kulture, žive aktivno i doprinose osnovnim postulatima naše kulturne politike, decentralizaciji i participativnosti. Imamo dobru saradnju sa Francuskim institutom u Srbiji i radujem se svim budućim zajedničkim projektima – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na otvaranju izložbe.

Kako se još na otvaranju moglo čuti, pirotski ćilimi izuzetne lepote i kvaliteta ukrašavaju mnoge institucije od značaja, domove porodica i uveličavaju privatne i javne svečanosti, a projekat “Putujuće šare Srbije“, na upečatljiv način predstavlja bogatstvo te ornamentike u svetu. Izložba će biti otvorena do 22. decembra, moći će da se pogleda svakog dana od 10.00 do 20.00 časova, osim poslednjeg, kada će biti dostupna do 15.00 sati.