ZAŽIVEO NOV PROSTOR FRANCUSKOG INSTITUTA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se danas sa predsednikom Senata Republike Francuske Žerarom Laršeom, ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Nj.E. Pjerom Košarom i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prilikom obilaska novog objekta Francuskog instituta u Novom Sadu, koji se nalazi u okviru Kreativnog distrikta. Oni su razgovarali o značaju saradnje na svim nivoima, od državnog, do pokrajinskog i lokalnog, istakavši odličnu saradnju Novog Sada i AP Vojvodine sa francuskom ambasadom.

– Zadovoljstvo je videti novi prostor Francuskog instituta u Novom Sadu ispunjen brojnim sadržajima. Nadam se da će svim posetiocima i korisnicima te institucije biti prijatno u Kreativnom distriktu na Limanu. Grad Novi Sad će uvek nastojati da izlazi u susret dragim prijateljima, a jedan od primera dobre saradnje je i rešeno pitanje pronalaska adekvatnog prostora za Francuski institut u našem gradu. Ovo je još jedan vid zbližavanja francuskog i srpskog naroda, a nadam se da će francuska kultura i umetnost sad još lakše dopreti do naših sugrađana, delom zahvaljujući i novoj lokaciji, kao i reprezentativnosti ovog objekta – rekao je gradonačelnik Đurić.

Francuski institut će taj prostor od oko 400 metara kvadratnih koristiti za školu francuskog jezika, izložbeni prostor, čitaonicu, biblioteku i druge sadržaje.

Predsednik Senata Republike Francuske Žerar Larše je istakao tradicionalno dobre odnose Srbije i Francuske, i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u našu zemlju i u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.

– Lokalna zajednica i kulturne institucije su nešto što u sinergiji formira Evropu budućnosti. Francuski institut u Novom Sadu koji se nalazi u ovim novim, lepim prostorijama, je itekako važan, jer naglašava prisustvo Francuske u Srbiji, a njegovim radom je vidljiviji francuski jezik, frankofonija. Ideja evropske kulture u punoj meri živi svoj smisao u multikulturalnom Novom Sadu. Vaš grad, pravi je reprezent devize Evropske unije „Ujedinjeni u raznolikosti“ – rekao je Larše.